VOIKUKKA

Moni pitää rikkaruohona mutta voikukka on tosi hyödyllinen ja terveellinen. Kasvista voidaan käyttää sen kaikki osat.
Löytyy mistä vaan ja aikaisin keväällä sekä myöhään syksyyn. Suosittelen keräyspaikaksi puhdasta aluetta, ei teiden varsilta koskaan! Ja mielellään varjoisilta alueilta aamukasteen jälkeen. Kaikkia osia voi kuivattaa, mielellään erikseen, tai pakastaa josta käyttö tarpeen mukaan.
Ravintosisältö on hyvä, mm B ryhmän vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, C vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, A vitamiinia, rautaa.
Käyttö
Rauhoittaa maksaa, lisää virtsaeritystä, parantaa ruuansulatusta, ihon puhdistamiseen mm finnit, psoriasis, ihottumat : tee ensin yrttijuoma kourallisesta kukintoja kiehuvaan veteen ja anna sen jäähtyä sitten voit levittää sitä ihollesi epäkohtiin pumpulilla tms..Maitiasinestettä on käytetty syylienpoistoon.
Jäähdytetty yrttijuoma kostutetaan pumpuliin ja sillä voi pyykiä kasvoveden tapaan rasvaista ihoa, tai voit laittaa yrttijuomaa kylpyveteen, jalkakylpyyn.Tai tehdä hauteen jonka laitat ihollesi epäkohtiin. Tai kerätä monista erilaista kevään kukista itsellesi sekoituksen yrttikylpyyn, muista että voikukan varresta irtoaa maitiasinestettä joten kerää kukat, lehdet kylyveteen.
Haittavaikutuksia
  • Voikukan kukkien siitepöly voi vaikuttaa haitallisesti, huom allergikot, astmaatikot.
  • Voikukka kerää raskasmetalleja, joten liiallista nauttimista on hyvä välttää tai teet sen kuuriluonteisesti, esim kolmeviikkoa ja kolmeviikkoa taukoa. Lisää virtsaneritystä, joten tämä huomioitava nesteenpoistajia käyttävät ja sydämenvajaatoimintaa sairastavat, munuaisen vajaatoimintaa sairastavat!
  • Voikukan nauttimista ei suositella, jos sappirakkosi on tulehtunut.
  • Tutustu aina ensin kasviin ja sen haittavaikutuksiin! Voitko käyttää, sopiiko sinulle, tai sinun käyttämiesi lääkkeiden kanssa!
  • Kasvi voi suurina annoksina aiheuttaa ripulia ja närästää.
Ruokiin , salaatteihin tuoreita lehtiä, keittoihin, pestoihin, muhennoksiin jne.Voit tehdä simaa johon otat kukkia väriaineeksi. Yrttijuomana kuuriluonteisesti. Juuria käytetty kahvinkorvikkeena ensin kuivaus/jauhatus ja normaalin kahvin tapaan nauttien.
Magiassa
Voikukka yhdistetään aurinkoon ja aurinkojumaliin kuten Apolloon ja Heliokseen. Voikukka on parantava ja suojeleva, puhdistaja. Voidaan käyttää sisäisesti että ulkoisesti. On käytetty myös unenäkijän unien selkiyttämiseen, tyynyn alle laitettuina. Seppeleenä voikukkia on käytetty suojelusmerkityksessä pahalta. Lähde omat muistiinpanot.
Olen kerännyt voikukkaa ihan puhdistamismielessä maljakkoon, maitiasinesteen takia näin. Suitsukkeena en ole kokeillut juuri tuon nesteen takia, mutta kuivattuna mielestäni sopii hyvin varsinkin juuret. Lähde omat muistiinpanot.
Tässä hiukan tiivistettynä tietoa.
Linkkejä aiheesta
Lisää löytyy netin syövereistä. Kuva Pixabay, lähteet omat muistiinpanot ja linkit.