· 

LAVENTELI

Laventeli on kaikille tuttu joten käyn vain hiukan läpi yleisesti ja laitan linkkejä esiin joissa on hyvää tietoa tästä upeasta kasvista.
Laventeli kasvaa luonnossa Välimeren alueella, ja siksi yrtti viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa kasvupaikassa, jossa ei ole liikaa kosteutta. Ei seisovaa vettä, hiekansekainen maa paras, mutta viihtyy myös multavassa, aurinkoisessakin paikassa. Helpoin tapa kasvattaa laventelia on ostaa valmiita yrtin taimia ja istuttaa ne avomaalle tai viljelylaatikkoon, ruukkuun parvekkeelle tai terassille.
Keräys
Kuiva, aurinkoinen aamu tai vasta illalla. Laventeli kestää kuivakukkana paremmin hieman nuppuisena. Hajustamiseen tarkoitetut laventelit kerätään vasta, kun kukat ovat täysin auenneet. Silloin aromaattiset öljyt ovat parhaiten kehittyneet. Leikkaa varret terävillä saksilla tai yrttisaksilla poikki ja kiikuta kasvit heti suojaan paahteelta. Tässä linkki meilläkotona, erittäin hyviä ohjeita, klik
Käyttö rohtona
Rohdoksi kerätään kukkia ja kukkivia versonlatvoja. Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti rauhoittavana rohtona unettomuuteen, sydämentykytykseen ja päänsärkyyn sekä ruuansulatusvaivoihin. Kylpyveteen lisätty eteerinen öljy. Eteerinen öljy tappaa bakteereita, ehkäisee ihotulehduksia ja edistää haavojen arpeutumista; se on ulkoisesti hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin. Laventeli parantaa ulkoisesti käytettynä pintaverenkiertoa. Laventelispriitä (laventeliöljyn ja alkoholin seosta) on perinteisesti käytetty voiteena noidannuoleen ja reumaattisiin kipuihin. Kukista tehtyä haudetta käytetään mm. mustelmien ja turvotusten hoitoon.


Kotioloissa laventelia käytetään usein eteerisenä öljynä, siitä voi tehdä kylpyjä, kääreitä, ihoöljyjä tai sitä voi käyttää tuoksulampuissa. Muista eteeristä öljyistä poiketen laventeliöljyä voi myös levittää pienille ihoalueille mm hyönteisten pistoihin laimentamattomana. Linkki ravintolisäwiki, hyvää tietoa laventelista, klik
Laventelia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön henkilöille, joilla on matala verenpaine. Astmasta ja heinänuhasta kärsiville laventeli voi aiheuttaa yliherkkyysoireita. Puhdasta eteeristä öljyä ei pidä käyttää sisäisesti, kuten ei muitakaan eteerisiä öljyjä.
Magiassa
Laventelia, eukalyptusta ja timjamia sisältävä eteerinen öljy puhdistaa sisäilmaa. Öljy haihtuu lämmitettäessä pieniksi hiukkasiksi ilmaan ja tuhoaa haitallisia pöpöjä luonnollisella tavalla.
Laventelin vaikutuksia puhdistus, se vaikuttaa tasapainoon, helpottaa rauhattomuuteen, stressiin, tuo iloa ja rakkaudensaralla harmoniaa, auttaa meditoimisessa ja selvänäköisyydessä. Suojaa pahalta, suojelee, voit käyttää suitsukkeena, suitsukesekoituksissa hyvä, laventelin tuoksu inspiroi ja motivoi psyykettä.
Tee kuivatuista laventelin kukista pussukoita, vaatehuoneeseen, tyynyn alle, käytä rituaaleissa ja jos teet rakkausloitsuja valele kynttilä laventeliseoksessa/öljyssä tai laita laventelin eteeristäöljyä paperille johon teet loitsusi ja polta se.
Laventelia voit oikeastaan käyttää ihan mihin vaan se on voimakas yrtti magiassa.
Itse teen pussukoita, loitsuissa, kylvyissä, rituaaleissa, suitsukkeena, tuoksuna maljakossa, ym.
Lähteet
Magia osuus omat muistiinpanot, muut sekä omat muistiinpanot että linkit jotka esillä, kuvat pixabay.