· 

TYRNI Hippophaen rhamnoides

Suomessa luonnonvarainen tyrni kasvaa Pohjanlahden ja Ahvenanmaan rannikoilla, yleensä kivisillä merenrannoilla ja rantakivikoilla. Valoisat ja avarat alueet ehdottomat. Hyvä sato vaatii sekä hede- että emiyksilöitä. (lähde wikipwedia)
Tyrni on pohjolan supermarja. “Itse tyrnipensas on puolesta metristä neljään metriä korkea pystykasvuinen pensas. Sen lehdet ovat päältä katsottuna vihertävän hopeanhohtoisia ja alta hopeanharmaita. Tyrnipensaat ovat piikikkäitä ja tiheitä ja siksi marjojen kerääminen voi olla hieman haastavaa.”Lähde kotiliesi
Tyrni vaatii pitkän kasvukauden. Marjat kannattaa kerätä mieluiten ensimmäisten pakkasten jälkeen. Mutta keruun voi aloittaa syys-lokakuussa, jolloin marjat ovat kypsiä ja irtoavat helposti kannastaan.
Kansanparannuksessa lehdistä ja kukista on tehty teetä yskään ja marjasoseella on hoidettu ripulia / marjoilla limakalvoja supistava, että antiseptinen vaikutus, reumaa, ihottumaa / lehtiä, että kukkia käytetty rohtona, hauteena ja hoidettu keripukkia. Siemeniä on otettu avuksi ummetukseen.
Kiinalaisessa ja venäläisessä kansanlääkinnässä tyrnimehulla=öljymäistä on tärkeä merkitys ihotulehdusten, palovammojen ja silmäsairauksien hoidossa, hauteet/voiteet.Marjoista saatavaa tyrniöljyä käytetään palo- ja makuuhaavoihin sekä sädehoidosta johtuvien ruuansulatuselinten vaurioiden hoitoon.
Tyrnitee, tyrnin lehdistä tehty tee on vihreän teen kaltainen ja virkistävä. Tyrnitee nopeuttaa nestekiertoa, auttaa kihdin ja reuman oireissa. Tyrnitee sopii siis myös puhdistavaan käyttöön! (rituaaleissa hyvä) Kuivatuista marjoista voi tehdä sekoituksen muiden kuivattujen marjojen sekä kuusenleulasten, katajanneulasten kanssa suitsukkeen ja käyttää puhdistavaan tarkoitukseen. Magia käytössä lähinnä tuo puhdistava merkitys ja voimaa antava merkitys, sekä sisältä teet, hillot, juomat, jauheet että ulkoa suitsukkeet. Tyrni on myös väriltään keltainen aurinkoa muistuttava joten sopii myös sen takia suitsukkeisiin ja teesekoituksiin. Aurinko energiaa antavana ja voimistavana! (Omat muistiinpanot)
Tyrnimarjat helpottavat myös makean (=sinkki, mangaani, magnesium) ja tupakan himoon, kannattaa kokeilla.
Tyrnin marjoilla on värjätty pellava- ja villakankaita keltaisiksi. (omat muistiinpanot)
Tyrni on varsinainen C-vitamiinipommi. Jo muutama marja päivässä auttaa kevätväsymykseen. Kypsymisen alussa marjojen C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan. Marjassa on myös karoteeneja sekä B- ja K-vitamiineja. Suosin tyrnimarjojen syömistä tuoreena, kuivattuna.
“ Terveysvaikutuksia saavutettiin jo 20 gramman päiväannoksella kuivattua tyrniä. Marjoja syöneillä havaittiin positiivisia muutoksia veren seerumin rasvoissa ja rasvaliukoisissa yhdisteissä sekä lipoproteiineissa. Näillä tekijöillä tiedetään olevan yhteys diabetekseen. Erityisesti tyrnistä kuitenkin hyötyvät ne, joilla on alttius sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten riskirajoilla olevat kolesteroliarvot. Tyrnin todettiin vaikuttavan suotuisasti lievästi ylipainoisten naisten metabolisen oireyhtymän tekijöihin.” Lähde yle.fi, klik
“Tyrni sisältää muun muassa sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia. Marjan runsas hivenainepitoisuus vahvistaa luustoa, pitää yllä lihaskuntoa ja vahvistaa hermorakenteita. Flavonoidipitoisuudeltaan vain variksenmarja, puolukka ja aronia yltävät marjoista tyrniä ylemmäs.” Lähde, linkki, klik ja finelli ravintoarvokoostumus,klik
Lähteet, omat muistiinpanot, sekä ylläolevat linkit lähteinä että vinkkeinä teille, kuvat pixabay. Otin monia linkkejä samoja tietoja toki mutta myös erilaista.