· 

LOITSU

Loitsut ovat lausuttujen, kuiskattujen, ajateltujen tai laulettujen sanojen ketjuja, joilla on tarkoitus vaikuttaa tapahtumien kulkuun tai aikaansaada jotain tapahtumaan yliluonnollisesti. Loitsut luetaan muistista tai loitsukirjoista, ja tätä kutsutaan loihtimiseksi, loitsuamiseksi tai manaamiseksi. Myös kiroaminen on loihtimista. Kiroamisella pyritään toisen vahingoittamiseen elämässä tai jopa elämän jälkeen.” Wikipedia
Tässä ryhmässä vain valkoinen magia on sallittu ja siten myös loitsimisen on pyrittävä hyvään tarkoitukseen.! Ja en edes tuo esiin muuta loitsimisen tarkoitusta!
Loitsimisesta ollaan montaa mieltä, se vaikuttaa tai ei, tai on pelkkää hölynpölyä. Jokainen muodostaa oman käsityksensä asiasta. Jos loitsiminen saa aikaan hyvää oloa, luo positiivista energiaa loitsijalle, minusta silloin on pyrkimys hyvään ja näin loitsun toiminta on hyväksi itselle ja se on sallittua, hyväksyttävää.
“Suomalaisia ja Karjalaisia loitsuja tunnetaan muistiinmerkittyinä paljon, useimmat niistä kalevalamittaisia. Suomalaisen loitsun eräs perustyyppi perustuu loihdittavan kohteen alkuperän eli synnyn tuntemiseen ja julkilausumiseen. “ Wikipedia
“Alkujaan suomalaiset loitsut on laulettu. Myös Kalevalan sankarit laulavat loitsunsa. Vanhin kirjallinen tieto itämerensuomalaisesta loitsusta on 1200-luvun Novgorodista. Kyseessä on tuohikirje, jossa on ilmeisesti salamaa koskeva loitsu. (Tuohikirje 292)” Wikipedia
Loitsuja on käytetty pyydettäessä tai kiitettäessä. Loitsimisessa on pyydetty apua monenlaisilta haltia- ja henkiolennoilta. On lepytelty maanhaltioita rakentamisen aloituksen aikaan, tai on kestittiin kodinhaltijaa uutena vuotena. Pyydettiin keväisin suojelusta eläimille niiden laiduntamisen onnistumiseksi. Loitsuja on käytetty myös normaaleissa askareissa niiden onnistumisen vahvistamiseksi. Sairastuessa pyydettiin apua sairaalle loitsimisen avulla jne.
Loitsiminen oli erittäin tyypillistä parantajille, tietäjille, shamaaneille sekä noidille. Ja osa loitsuista oli salaista tietoa ja se opetettiin eteenpäin sopivalle ihmiselle joka seurasi opettajan oppia. Eräs tyypillinen loitsujen käyttö oli yrttien, kasvien käytön yhteydessä, tukemaan niiden vaikutusta.
Jos itse suoritat mielelläsi rituaaleja, voit loitsun ottaa osaksi sitä tai käytät loitsuja omanaan. Loitsija päättää itse missä kohdin loitsuja haluaa käyttää, onko ne osa arkea, kiittämiseen, pyytämiseen tai jonkin vahvistamiseen kuten kuunkierron tai luonnonkierron aikana käytettävä.
Loitsuja voit tehdä itse sanoista jotka ovat merkityksellisiä vain sinulle tai voit käyttää vanhoja loitsuja joita mm on loitsukirjoissa, Kalevalakirjassa tai jos sinulla on suvussa kulkevia loitsuja, katso sopiva loitsu oikeaan tilanteeseen. Ja mieti onko se loitsu juuri sinulle hyväksi. Loitsut joita suvuissa kulkee ei ole tarkoitettu yleiseen jakoon, joten niistä ei voi kirjoitella.
“Loitsu arkeen, kiittäminen
Kiitos tästä aamusta
kiitos päivästä uudesta
mahdollisuudesta herätä ja nousta
kulkea ja tuntea
syödä ja juoda
kiitos vaatteista
kiitos aamusta valkeasta” -eh- (omista muistiinpanoistani, ja näin omia loitsujani.! )
Minulle loitsut ja loitsurunot ovat osa kiittämistä luontoa kohtaan. Luo sinä oma tarkoitus loitsuille omalla polullasi, käytä perinteisiä loitsuja tai tee omia. Pääasia on että ne ovat hyvää palvelevia.!
Lähteet wikipedia, omat muistiinpanot, sekä alla olevat linkit linkkeinä esillä, kuva pixabay.