· 

Kanerva

Monivuotinen, runsashaarainen kauniskukkainen kasvi. Viihtyy kallioilla, kankailla happamella ja hiekkaisella alueella. Sitä näkee soilla ja teiden vierillä, kangasmetsissä, puuttomilla saaristoluodoilla ja radanvarsilla. Pitkäaikaisesta kuivuudesta eikä kovista pakkasista se ei pidä, mutta kasvin versosto uudistuu helposti ja näin vauriot korjaantuvat.
Kanervasta poimitaan loppukesällä, elosyyskuussa nuoret versot sekä nuppuiset että kukkivat latvat, talvella kanervasta kerätään varpuja. Kanervan versot on helppo kuivattaa.
Kanervan kukkivia versolatvoja käytetään teenä, uutteina sekä voiteena, hauteena, kosmetiikassa itse tehden, saippuoissa erittäin hyvä juuri tuon antiseptisen vaikutuksensa takia ja tuoreita versolatvoja myös kylpyinä, jolloin lämmin vesi ja kanervan kipua lievittävä vaikutus auttaa erilaisiin kiputiloihin, reumakipuihin, lihasperäisiinkipuin, kihtikipuihin jne. Kanerva on antiseptinen ja siten myös kuivattuina käyttämäsi teeaineen voit käyttää jäähtyneenä hauteena puhdistaaan pieniä haavoja ja nirhaumia. Kanervan ja öliiviöljyn seoksella voi hoitaa herkkää ja rasvaista ihoa.
Kanerva sisältää mm kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, antioksidanttinen, siinä on fenoliyhdisteitä torjumaan tulehduksia ja kipua, se parantaa ruuansulatusta, poistaa virtsakiviä, rauhoittaa, lievittää kiihtymystä, auttaa hengitystievaivoihin, teellä voi hoitaa ripulia, unettomuuteen muutama tunti ennen nukkumaan menoa kuppi kuumaa teejuomaa.

Kukat voi laittaa tuoksupusseihin. Talvella varpuja voi polttaa takassa, jolloin hyvä tuoksu leviää ympäröivään ilmaan ja näin niitä voi myös kerätä ja sitoa suitsukkeiksi.

 

Kanervalla on myös haittavaikutuksensa, se kohottaa verenpainetta ja tässä huomioi verenpainelääkkeet, sydänlääkkeet sitä ei suositella lapsille, eikä raskaanoleville, eikä imettäjille. Ota aina selvää voitko käyttää jotakin yrttiä, en suosittele koskaan pidempää aikaa kuin 3 viikkoa kerrallaan ja sitten vähintään 4 viikkoa taukoa ja ei monia erilaisia yrttejä yhtäaikaa. Ulkoisesti, hauteena vaikutukset lievemmät.Saattaa myös allergisoida, tuoksu että rohdoskäytössä, juomana.
Kanervan varvuista on tehty luutia ja harjoja. Nimi Calluna juontuukin kreikan sanasta kallynein joka tarkoittaa lakaisemista ja puhdistamista. Kanervan versoilla on myös täytetty kansanperinteessä patjoja ja tämä todettu hyväksi ja terveelliseksi.
Omat muistiinpanoni (sukuni tietoa) kanervaa on käytetty puhdistamaan pahalta hengeltä, viemään pois pahat henget talosta, polttamalla kanervenversoja tulisijoissa.
Koska kanerva suojeli pahalta se auttoi hyvässä. Kanerva oli hyvä kasvi ja siten kasvien aatelia.